Πρόγραμμα “Σχολές Γονέων” 2ος διαδικτυακός κύκλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος διαδικτυακός κύκλος του προγράμματος ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ του  Πανεπιστημίου των Πολιτών με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων παιδιών όλων των ηλικιών.

Οι ομάδες υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας λόγω Covid-19 και παρά τις μικρές τεχνικές δυσκολίες, οι γονείς γρήγορα προσαρμόστηκαν και με την καθοδήγηση των έμπειρων συντονιστών, μοιράστηκαν σε ένα ευχάριστο κλίμα, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το γονεϊκό τους ρόλο, έμαθαν ο ένας από τον άλλο, πήραν χρήσιμες πληροφορίες για την διαχείριση θεμάτων όπως τα όρια στην οικογένεια, η επικοινωνία, τα συναισθήματα.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές των ίδιων:

“Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε γνωστούς μου”

“Με βοήθησε στο να επικοινωνώ καλύτερα με τα παιδιά μου”

“Νιώθω τυχερή που συμμετείχα”

“Η συζήτηση στην ομάδα ήταν καθοριστική για μια πιο βιωματική προσέγγιση όλων των θεωριών που διάβαζα μόνη μου στα βιβλία”

“»Περιμένω πως και πως τη συνάντηση γονέων κάθε βδομάδα. Είναι για μένα ένα ανοικτό παράθυρο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε».

Ο 2ος διαδικτυακός κύκλος του προγράμματος θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο (google forms): https://docs.google.com/forms/d/18oOPj_nc4-_T1Fs8_-_ltLhsyD9szBl-U_zvyg5aQY8/edit

Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας και υλοποιείται για 4η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας” , την Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κ. Κυρίτση Ιωάννα – M.med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια ενώ το συντονισμό έχει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Οι ομάδες γονέων έχουν βιωματικό χαρακτήρα και ολοκληρώνονται σε 6 διαδικτυακές συναντήσεις.

Πληροφορίες: Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δ. Λαρισαίων – 2410680249, 2410680250

email: learning-city@larissa.gov.gr

Facebook: Larissa Learning City – Η Πόλη που Μαθαίνει

 

Η φωνή των εκπαιδευτών Σχολών Γονέων

Αισίως ολοκληρώσαμε τον 1ο διαδικτυακό κύκλο ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ του Δήμου Λαρισαίων και αξιόλογων φορέων της πόλης. Ομολογούμε ότι από πλευράς μας αποτέλεσε ο φετινός κύκλος πρόκληση, καθώς πρόκειται για μία νέα συνθήκη με κύριο πρόβλημα την απουσία της εγγύτητας που προσφέρουν οι δια ζώσης συναντήσεις. Ωστόσο θεωρήσαμε απαραίτητη την παρουσία των σχολών γονέων στην παρούσα συγκυρία, αναδιαμορφώνοντας και προσαρμόζοντας τις συναντήσεις μας έχοντας πάντα ως στόχο την ενίσχυση των γονέων στις απαιτήσεις του γονεϊκού τους ρόλου. Σύμμαχος και σημαντικός αρωγός της προσπάθειας στάθηκε ο υπολογιστής.

Βέβαια όπως ανέφεραν οι γονείς «τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την δια ζώσης επαφή». Παρόλα αυτά, σταδιακά οι γονείς αναγνώρισαν και τη θετική σκοπιά της παρούσας κατάστασης: «Με διευκόλυνε λόγω του ότι η διαδικασία γινόταν στην άνεση του χώρου μου», «μπορώ να είμαι σπίτι και να μην χρειάζεται να ανησυχώ για τα παιδιά», «διότι λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι και θα μου ήταν δυσάρεστο να έλειπα επιπλέον».

Οι ομάδες γονέων πέραν της επικέντρωσης στον γονεϊκό ρόλο έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούν και πιο απλοϊκές επιθυμίες όπως αυτή της συζήτησης και της συνύπαρξης με άλλους γονείς, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία («είχα ανάγκη να μιλήσω και με άλλους, (..) σαν να βγαίνω έξω αισθάνομαι»). «Το ευχάριστο κλίμα, τα ενδιαφέροντα θέματα και η επαγγελματική προσέγγιση» ήταν για τους γονείς στοιχεία που συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.

Από την πλευρά μας σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε ενεργά παρά τις δυσκολίες της παρούσας κατάστασης και μπορέσαμε όλοι μαζί να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Με χαρά περιμένουμε τη συμμετοχή και άλλων γονέων στις επόμενες ομάδες που σύντομα θα υλοποιηθούν.