Λάρισα

Λάρισα, μια πόλη με ιστορία, πολιτισμό και μέλλον…

Η Λάρισα είναι μια πανάρχαια πόλη, αφού όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές έρευνες η περιοχή κατοικήθηκε κατά την Παλαιολιθική περίοδο. Το όνομα Λάρισα είναι προελληνικό, πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο. Σημαίνει ο ισχυρά οχυρωμένος λόφος. Επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη της Λάρισας χτίστηκε από τον Λάρισο, γιο του Πελασγού.

Τα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της πόλης συνθέτουν ένα μύθο που ξεκινά σαν ποτάμι από τις πλαγιές του Ολύμπου πριν από 8 χιλιετίες, διασχίζει μία εύφορη πεδιάδα, σταυροδρόμι και σιτοβολώνα, και εκβάλλει στην πόλη που γέννησε τον Αχιλλέα, κατευόδωσε τον Ιπποκράτη και στέκει σήμερα ακόμα εκεί, πατρίδα νέων δημιουργών, με τα σύμβολά της και τους ανθρώπους της έτοιμους για μία νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια.

Στην πόλη μπορεί κανείς να δει σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της αρχαιότητας, της βυζαντινής και της οθωμανικής περιόδου, καθώς επίσης να επισκεφθεί τα αξιόλογα μουσεία που υπάρχουν στην περιοχή, όπως το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, τη Δημοτική Πινακοθήκη «ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ» κ.α.

Ο Μύλος του Παπά

Ο Μύλος του Παπά είναι ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την Λάρισα, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Νερόμυλος, ατμόμυλος, κυλινδρόμυλος στις διαδοχικές φάσεις της εξέλιξής του από την ίδρυσή του στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980 που σταμάτησε τη δραστηριότητά του. Στα 2002 μια πυρκαγιά θα σπάσει τον συνδετικό κρίκο από την αλυσίδα της τοπικής ιστορίας. Σήμερα μετά την αποκατάστασή του ο Μύλος φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες. Στεγάζονται και λειτουργούν το Θεσσαλικό Θέατρο, η Φιλαρμονική, η Σχολή Μπαλέτου, ο Θερινός Κινηματογράφος, η Μουσική Σκηνή «Μύλος 1927», Το Μουσείο Σίτου και Άρτου, και τέλος, το Μουσείο Κούκλας.

Α’ Αρχαίο Θέατρο

Το Α’ αρχαίο θέατρο της Λάρισας είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Λόφου του Φρουρίου, κάτω ακριβώς από την αρχαία ακρόπολη, με προσανατολισμό προς τη σημερινή κεντρική πλατεία, την κάποτε αρχαία αγορά της πόλης. Υπολογίζεται ότι κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ με χωρητικότητα 10.000 άτομα περίπου. Κατά την αρχαιότητα συνεδρίαζαν σε αυτό η Αγορά, αλλά και το περίφημο Κοινό των Θεσσαλών. Στο μνημείο αυτό, εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις, επαναλήψεις κλασικών έργων, παίζονταν και πρωτότυπα έργα της Νέας Κωμωδίας αυτής της εποχής.

 Το Μπεζεστένι της Λάρισας

Το Μπεζεστένι της Λάρισας ήταν μια σκεπαστή υφασματαγορά στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είχε κτιστεί στο ψηλότερο σημείο του λόφου, στην αρχαία ακρόπολη της Λάρισας, γνωστό και ως Φρούριο και χρονολογείται περίπου στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα. Πιθανότατα εκεί θα ήταν η βυζαντινή ακρόπολη. Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 30 επί 20 μέτρα χτισμένο από μεγάλες πέτρες και πλίνθους. Γίνονται μάλιστα υποθέσεις ότι μαρμάρινα αρχιτεκτονικά τμήματα από τον αρχαίο ναό της Πολιάδος Αθηνάς που υπήρχε στο χώρο είναι εντοιχισμένα σ’ αυτό.

Το Διαχρονικό Μουσείο

Το νέο και σύγχρονο Διαχρονικό μουσείο βρίσκεται στο λόφο του Μεζούρλου, σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων. Εδώ στεγάζεται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Θεσσαλίας – προϊστορικός, κλασικός και βυζαντινός. Περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με προϊστορικές, κλασικές, ελληνιστικές, ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες, αποθήκες και εξειδικευμένα εργαστήρια τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, πήλινων και γυάλινων αντικειμένων, μετάλλων, γλυπτών και εικόνων.

Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 και αποτελεί πρότυπο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου του ελληνικού χώρου και στέγη για την πλούσια λαογραφική κληρονομιά του τόπου. Παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει κειμήλια, έργα τέχνης, συλλογή χαρακτικών έργων, απλά αντικείμενα του τρόπου ζωής του προμηχανικού και πρωτοβιομηχανικού ανθρώπου που εικονογραφούν την πολιτισμική ταυτότητα της Λάρισας και της γύρω περιοχής. Το Μουσείο διαθέτει αξιόλογη συλλογή έργων κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, μικροτεχνίας, λιθοτεχνίας, ξυλοτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ζωγραφικής, κεραμικής, κεντητικής, υφαντικής και ενδυμασίας, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα του αγροτικού βίου και του αστικού σπιτιού.

Η Δημοτική Πινακοθήκη «ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ»

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα » ιδρύθηκε το 1983 για να φιλοξενήσει τους 750 πίνακες ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα που είχε δωρίσει ο Γεώργιος Κατσίγρας στην πόλη, καθώς και άλλα 410 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικά που είχε αποκτήσει στο μεταξύ. Η συλλογή περιλαμβάνει αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής του 19ου αιώνα σε λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά. Επίσης στη συλλογή περιλαμβάνεται και η επίπλωση του γραφείου του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν κατασκευασμένα πάνω σε σχέδια του Τσίλερ. Ως πυρήνας πνευματικής δημιουργίας και αναζήτησης, διοργανώνει κατά καιρούς εκθέσεις συμβάλλοντας στην αισθητική και καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση του κοινού της πόλης και της περιοχής.

Ιστοσελίδες για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.larissa-dimos.gr/images/sidebars-images/i-poli-sidebar/LARISSA_TOURS-EXCURSIONS.pdf

http://www.larissa-culturestories.gr/el/mnimeia/politistikes-diadromes

http://www.larissa-dimos.gr/en/sights/a-ancient-theatre

Advertisement