Η Τέχνη στην Εκπαίδευση

Ένα Πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την
Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης και Δημιουργικότητας μέσω της Τέχνης

To «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ε.Ε.Ε.Ε.) ανακοινώνει την έναρξη νέου Κύκλου Μάθησης με τίτλο «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές ενηλίκων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO  και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Διάρκεια: 75 ώρες (15 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση και 60 ώρες εκπαίδευση από απόσταση). Η δια ζώσης εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε δυο συναντήσεις – ημέρα Σάββατο.

Το πρόγραμμα και ο στόχος του

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της καινοτομίας των εκπαιδευομένων μέσα από την επαφή τους με εικαστικά, κινηματογραφικά, λογοτεχνικά και άλλα έργα τέχνης με έμφαση στα εκθέματα της τοπικής ιστορίας και του θεσσαλικού πολιτισμού. Οι εκπαιδευόμενοι θα διαπιστώσουν ότι η επαφή με την τέχνη μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο εκπαίδευσης, που κινητοποιεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Εκπαιδευτές Ενηλίκων, παιδαγωγούς και κοινωνικούς επιστήμονες. Όσοι ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα μπορούν να εφαρμόζουν μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας στους εκπαιδευτικούς χώρους στους οποίους διδάσκουν, η οποία ευνοεί τη σφαιρική θεώρηση των θεμάτων, και θα αποκτήσουν επιπλέον εφόδια για την εξέλιξή τους στο επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο.

Μέθοδος  

Το πρόγραμμα «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» χρησιμοποιεί τη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Τέχνη». Οι εκπαιδευόμενοι (μαθητές ή ενήλικοι) παρατηρούν και επεξεργάζονται έργα τέχνης, των οποίων το περιεχόμενο σχετίζεται με ένα ή περισσότερα θέματα που μελετούν. Μέσα από την επεξεργασία των έργων τέχνης, προκύπτουν νέες ιδέες επάνω στο μελετώμενο θέμα και εμπλουτίζεται η προσέγγισή του.

Παράδειγμα

Ενώ οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν για τις συνέπειες της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα έργα τέχνης, τα οποία τους προσφέρουν γνωστικά αλλά και συναισθηματικά εναύσματα για να επεξεργαστούν βαθύτερα και πολύπλευρα αυτό το ζήτημα.

Που έχει εφαρμοστεί

Διεθνώς, η πρακτική να χρησιμοποιείται η τέχνη στην εκπαίδευση ακολουθείται σε σχολεία των Η.Π.Α. υπό την αιγίδα της Παιδαγωγικής Σχολής του Harvard, καθώς και σε σχολεία της Αγγλίας, Γαλλίας, Φινλανδίας κ.ά. Η μέθοδος έχει παρουσιαστεί στη Δανία, Ελβετία, Ρουμανία, Σουηδία και στη Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία και οργανισμούς εκπαίδευσης ενηλίκων.

Με το παρόν πρόγραμμα η μέθοδος φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρωτοποριακή τομή στα εκπαιδευτικά δεδομένα της Λάρισας.

Δομή του Προγράμματος   

  • Μονάδα εφαρμογής του Προγράμματος είναι το Σεμινάριο.
  • Σε κάθε Σεμινάριο συμμετέχει ομάδα περίπου 20 ατόμων.
  • Το Σεμινάριο περιλαμβάνει τα εξής:

α. Πρώτη συνάντηση: Μία πλήρης ημέρα (Σάββατο) όπου παρουσιάζεται η μέθοδος «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Τέχνη» με τρόπο βιωματικό, συμμετοχικό, και με πολλά παραδείγματα.

β. Προετοιμασία παρουσίασης: Στη συνέχεια, για διάστημα περίπου 1 ½ μηνός, οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν την παρουσίαση του σχεδίου της εφαρμογής της μεθόδου που θα κάνουν. Δημιουργούν ένα PowerPoint με βάση οδηγίες που θα λάβουν.

γ. Δεύτερη συνάντηση/ Παρουσιάσεις: Ακολουθεί η δεύτερη συνάντηση (Σάββατο) όπου όλοι οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν το PowerPoint που περιέχει το σχεδιασμό τους της εφαρμογής της μεθόδου.

δ. Τελική εργασία: Περίπου 1 μήνα μετά τη δεύτερη συνάντηση, οι συμμετέχοντες καταθέτουν την τελική εργασία τους (800-1000 λέξεις), η οποία αναφέρεται στον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν –  ή πρόκειται να εφαρμόσουν – τη μέθοδο σε χώρο εκπαίδευσης.

Χώρος διεξαγωγής

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων στη διεύθυνση Αιόλου 4 (Πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων).

Εκπαιδευτικό Υλικό

Όσοι ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα λάβουν ένα πλήρες αρχείο με 20 θέματα (π.χ. ελληνικός πολιτισμός, σύγχρονη τεχνολογία, σχέσεις γονέων – παιδιών, επαγγελματική ζωή, δυναμική της ομάδας, μέθοδοι μάθησης, περιβάλλον κ.α.) στο οποίο περιλαμβάνονται πλήθος έργων τέχνης (εικαστικά, λογοτεχνικά, κινηματογραφικά, θεατρικά, μουσικά, χορευτικά) καθώς και αντίστοιχα κριτικά ερωτήματα προκειμένου να διευκολύνονται οι εκπαιδευτικοί ώστε να εντάσσουν την τέχνη στα μαθήματα που διδάσκουν.

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και όσοι το παρακολουθήσουν επιτυχώς θα λάβουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης 75 ωρών.

Εποπτεία – Οργάνωση – Υλοποίηση

Την εποπτεία του προγράμματος έχει επιστημονική ομάδα με συντονιστή τον κ. Αλέξη Κόκκο καθηγητή Εκπαίδευσης στο ΕΑΠ, τον κ. Μπάρλο Απόστολο πρ. Παιδαγωγικό Σύμβουλο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας, την κα. Μουσιώνη Λίνα Αρχαιολόγο/Λαογράφο/συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, την κα. Παπαδημητρίου Άρτεμις Δρ Ειδικής Αγωγής/καθηγήτρια ΕΑΠ, την κα. Γώγου Βάσω Θεολόγο/Φιλόλογο και την κα. Νημά Βασιλική Ψυχολόγος/Msc Δυναμική, Συναισθηματική και Συγκινησιακή διεργασία της ομάδας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από ειδικευμένους εκπαιδευτές ενηλίκων καθώς και διδάσκοντες σε Πανεπιστήμια της χώρας.

Την ευθύνη για τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος έχει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων. Ο Κύκλος Μάθησης «Η Τέχνη στην Εκπαίδευση» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Για διευκρινίσεις ή άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680250.

Ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: έως και την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018.

Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Έναρξη υλοποίησης:  Το πρώτο τμήμα θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018. Για την έναρξη νέων τμημάτων θα υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση.

Δήλωση Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο :

Αίτηση συμμετοχής